Foreningen har efter at vi ikke har kunnet få lavet udsætningsfisk, forsøgt at lave restaureringsprojekter i stedet for, som vi så kunne få dækket af udsætningsmidler. Jeg gik i gang fuld af energi og håb, men må indrømme at begge dele hurtigt faldt ned på jorden igen. De 2 første projekter var i Ryom å, og et tilløb til Ryom å. Jeg havde lavet projekter med alt relevant materiale. Dette blev sendt til de 2 lodsejere. De afviste begge desværre at deltage pga. tidligere negative kontakter med Syddjurs kommune. Så kiggede jeg på Møllebækken i Fjellerup, som nok er et lille kort vandløb, men med et godt potentiale, og forholdsvis nemme adgangsforhold. Dette nåede helt til Natur, teknik og miljøafdelingen i Norddjurs kommune. De meldte så tilbage at pga. en cykelsti var ved at skride ud i vandløbet, måtte projektet indtil videre sættes på pause. Og desuden er vandstanden i vandløbet sådan at der skal fjernes materiale før der må lægges grus og sten ud.
Vi har i forrige uge haft kontakt med vores tidligere dambruger Magnus, som vil starte op på et nyt dambrug. Det giver os mulighed for igen at kunne udsætte fisk. Det bliver dog på lidt andre vilkår, som vi skal snakke mere om i det nye år. Men et ufravigeligt krav bliver at der skal være opbakning til det fra medlemmerne, da jeg ikke har overskud til også at stå for det. Jeg skal nok klare alt papirnusseriet, men alt det praktiske må der andre til.
Hvis/når Magnus er godkendt hos DTU, skal vi have lavet en underskrevet kontrakt så alle ved hvad der gælder. DTU er velvilligt indstillet på at kigge på hvilke fisk vi kan lave og sætte ud, evt. konvertere nogle til andre størrelser.
Hvis vi skal i gang igen, må vi forvente udgifter til udstyr og reparation af det eksisterende grej. Vi har jo kun 1 båd, 1 generator, men ingen motorer. Men at investere i ting som vi måske kun skal bruge den ene gang om året skal vi nok tænke lidt over. Men at kunne låne hver gang er jo også usikkert. Vi foreslår derfor, at denne generalforsamling udpeger(prøver) en ansvarlig/formand for Elektrofiskeri, der i første omgang finder ud af hvad det vil koste, at få vores udstyr up to date. Herefter skal vedkommende samle sig et hold/mandskab til elektrofiskeri og udsætning.
Vi har som vi plejer i efteråret været ude og tjekke udløbene af de åer som har udløb direkte i havet. Der var kun problemer ved Møllebækken i Fjellerup, og det ville Norddjurs tage sig af. Nogle medlemmer vil i denne og den kommende uge oprense gydebanker i forskellige tilløb. Der er jo desværre nogle som er temmelig dækket af sand efter vinterens og forsommerens voldsomme regnskyl. Medlemmer velkomne til at melde sig. Det kan klares med en greb og en rive i de fleste tilfælde.
Desuden har vi sædvanen tro, klippet og renset to gydestrækninger i Korup å.
Sidste vinter blev der ikke tjekket gydebanker, hvilket skyldes den høje vandstand i DK.
Vi har deltaget i et møde om havets tilstand. Mødet var arrangeret af 7 kommuner på Østjylland. De 7 kommuner har i fællesskab ansat en konsulent til og tale deres sag, og komme med forslag til et bedre vandmiljø i Kattegat. Vi afventer spændt den videre udvikling.
Endelig har vi været i TV, hvor en længevarende forureningssag fra Kronuspan i Pindstrup, har forurenet Pindstrup bæk, som løber ud i Ryom å. Pindstrup bæk er ikke en del af et offentligt vandløb, og er derfor lovgivningsmæssigt ikke "strafberettiget" i den nugældende lovgivning. TV2 har over for Miljøstyrelsen beklaget sig over nugældende lovgivning, og Miljøstyrelsen har os bekendt nedsat et udvalg, som gerne må få de små grøfter og bække uden for lovgivningen med ind under samme lovgivning, som de øvrige vandløb, når der opstår mistanke om forurening.
Vandplejeudvalget
Gerhard B. Jørgensen/Lars Pedersen